Értesítés (2019.10.24.)                                                                    

A székelyudvarhelyi önkormányzat által elfogadott 155/2019.08.29-es tanácshatározat értelmében hulladékelszállítási díjaink az alábbi táblázat szerint változnak. Az új díjszabás 2019. október 1-jétől lép érvénybe.

Sz.

SZOLGÁLTATÁS MEGNEVEZÉSE

EGYSÉG

MÓDOSÍTOTT ÁR

LEJ/EGYSÉG

MÓDOSÍTOTT ÁR

 LEJ/EGYSÉG       ÁFÁ-val

1

Háztartási hulladék begyűjtése és elszállítása –

fizikai személyek részére

személy

8.29

9.87

2

Háztartási hulladék begyűjtése és elszállítása –

jogi személyek részére

köbméter

96.73

115.11

3

Többlet háztartási hulladék begyűjtése és elszállítása feliratozott zsákban – fizikai személyek részére

 120L-es zsák, max. 15kg

8.29

9.87

4

 

Szerves (lebomló) hulladék begyűjtése és elszállítása feliratozott zsákban – fizikai személyek részére

 

120L-es zsák, max. 15kg

8.29

9.87

 
 

Értesítés (2019. május 22.)

Megváltozik a hulladékgyűjtés módja május végétől Székelyudvarhelyen. Ahhoz, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakóba, úgy mi, az RDE Harghita kft., mint Önök, a város lakói szelektíven kell gyűjtsünk. Ez már néhány éve többé-kevésbé működik városunkban, de nem elég hatékonyan, így ezen javítanunk kell, ami mint mindannyian tudjuk, hosszú folyamat. Úgy gondoltuk, elkezdjük azzal, hogy a kertvárosi részekben három színes zsákot osztunk ki: sárgát a műanyag/fémnek, kéket a papír/kartonnak, zöldet pedig az üvegnek, így nem kell plusz utat megtenniük, hogy a gyűjtőszigetekhez vigyék az újrahasznosítható anyagokat. Ezeket kezdetben május, illetve június utolsó péntekén szállítjuk el a kapuk elől, a kitett zsákok helyett pedig üreseket hagyunk. Ideális az lenne, ha a kikerülő zsákok tele lennének, de ha némelyik csak háromnegyedig telt meg, akkor is elvisszük. A zsákokat ingyen adjuk és az elszállításukért nem kell külön fizetniük.

Mivel új módszer bevezetéséről van szó, még nem tudjuk, hogy elég lesz-e havonta egyszer szállítanunk, vagy ezt gyakoribbá kell tennünk, de a tapasztalatok és az Önök visszajelzései alapján ezen menet közben módosítunk. A nem újrahasznosítható vegyes hulladék (melyet a matricával ellátott kukákba tesznek) elszállításának időpontja változatlan marad, függetlenül a színes zsákokétól.

Felmerül a kérdés, jogosan, hogyan akarunk környezettudatosak lenni, ha a zsákokkal tovább növeljük a műanyagszennyezést. Sajnos ennél jobb megoldást egyelőre nem sikerült találnunk, csak annyit tehetünk, hogy újrahasznosított műanyagból készült zsákokat osztunk ki, az Önöktől átvettek pedig szintén újrahasznosítódnak.  Ezért is fontos, hogy az ezekbe kerülő hulladék lehetőleg ne tartalmazzon ital-, illetve ételmaradékot.

Észrevételeiket szívesen meghallgatjuk, kérdéseiket igyekszünk megválaszolni a 0266-217407-es telefonszámon (hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.30, pénteken 8.00 és 14 óra között), vagy a facebook oldalunkon.

Útmutató a hulladék különválogatásához:

Sárga zsák: PET palack laposra taposva, kupak, kiöblített: tisztítószeres flakon, italos kartondoboz (tejes-, gyümölcsleves Tetrapack is), tejfölös-, joghurtos pohár, és azok teteje, vajkrémes-, margarinos doboz, tiszta műanyag fólia és más csomagolóanyag (pl. nejlonzacskó), reklámszatyor, valamint konzerves-, italos fémdoboz. Ide tehető a kiürült étolajos palack is, jól rácsavart tetővel.

Kék zsák: karton, újság, folyóirat, szórólap, füzet, könyv, hullámpapír, tiszta csomagolópapír

Zöld zsák: (nem kimosva, csak lehetőleg kiöblítve) italos üveg, befőttes üveg, étolajos üveg.  Ne tegyen bele porcelánt, kerámiát, sík üveget (pl. ablak, tükör)

Vegyes (matricával ellátott kuka): tejtermék, főtt- vagy nyershús maradék, tojás, állati zsiradék, pelenka, nedves törlőkendő, intim betét/tampon, használt papírzsebkendő és szalvéta/papírtörlő, vegyszerrel kezelt növényi maradék, festett/kezelt fa, porszívó zsák tartalma, cigaretta csikk, más. Ne tegyen bele: növényi (lebomló) hulladékot, étolajat, textilt, földet, homokot, kavicsot, elektronikai hulladékot, szárazelemet, akkumulátort, autóalkatrészt, építkezési törmeléket, bútordarabot, szőnyeget, stb.

Komposztláda, melyet magunk is könnyen elkészíthetünk: főtt és nyers gyümölcs-, zöldségdarabok, héjak, kenyérmaradék, gabonafélék, tésztafélék, tojáshéj, dióhéj, kávézacc, teafű, fatüzelés során keletkezett hamu, fűrészpor, széna, szalma, kerti zöld hulladék (gally, gyom, fű, nyesedék, levél, virág, száraz növények), aprított fa, föld, papírdarabkák.

 
 

Közlemény (2019. május 8.)

 

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség értesíti az érintetteket, hogy 2019. május 6-án döntést hozott, hogy kibocsájtja az RDE Harghita Kft. által működtetett „Hulladéklerakó 10 tonna/nap feltöltési kapacitáson felül vagy 25000 tonna teljes befogadó kapacitáson felül, az inert hulladékok lerakóinak kivételével” az egységes környezethasználati engedélyt Hargita megye, Székelyudvarhely, Cekend tető 0 szám alatti telephelyre.

A döntés, valamint az egységes környezethasználati engedély tervezete megtekinthető a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelyén (Csíkszereda, Márton Áron utca 43 szám), valamint a http://apmhr.anpm.ro internetes oldalon.

Az érintettek az engedélytervezetre vonatkozó észrevételeiket a hirdetéstől számított 30 napon belül nyújthatják be írásban a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez (fax: 0266-310041, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), valamint a Környezetvédelmi Minisztériumhoz.

 

Kupak mozaik – csapatverseny 5-12 osztályosoknak (Udvarhelyszék)

 

Időpont: 2019. június 8. (szombat)
Helyszín: székelyudvarhelyi városi strand előtti parkoló 
Érkezés, regisztrálás: 8,30 óra
Verseny kezdete: 9 óra
Verseny időtartama: 3 óra
Kiértékelés, díjazás: 12,30 óra
Jelentkezési határidő: 2019. május 31. (péntek)
Jelentkezési feltétel: 10 diák alkot egy csapatot
Korosztály: 5 – 12 osztályos udvarhelyszéki diákok

Szabályzat

Ne felejtsetek időben bejelentkezni a projektfelelősnél – nevet is válasszatok a csapatotoknak –, közben gőzerővel gyűjtsétek a műanyag kupakokat. Csapatonként legkevesebb 5000, saját magatok által gyűjtött kupakkal vehettek részt a versenyen, melyekből egy környezetvédelmi témájú képet kell kiraknotok. 
Tipp: A kupakok minimális száma adott, a maximális nem, azonban annyi darabbal kell dolgoznotok, hogy a megadott három órás időkeretbe beleférjetek. Ideális darabszám 10 és 15 ezer között lehet ahhoz, hogy igazán mutatós, de összehangolt munkával időben befejezhető műalkotás szülessen.
A zsűri az alkotás méretét, üzenetét (ezt minden csapat választott képviselője mutatja be), valamint küllemét (esztétikáját) pontozza 1-től 10-ig.

Díjazás

A legnagyobb pontszámot elért csapat egynapos, közös kirándulást nyer a hargitafürdői Balu kalandparkba, a második díj egy lovaglás a székelyudvarhelyi Csicser lovardában, míg a pontszámok alapján harmadikként teljesítő csapat a székelyudvarhelyi Septimia szabadidőközpont strandjára nyer csoportos belépőt.

Projektfelelős: Dósa Ildikó, RDE Harghita Kft., Tel: 0730-711320, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018. dec. 19. Megvan a Kreatív karácsony, hogy mások is ünnepelhessenek jótékonysági versenyünk nyertese smiley.

„A szemét milyen szép!” – mondta csillogó szemekkel egy hat éves kisfiú Székelykeresztúron, a múlt hét végi karácsonyi vásáron. Ti már tudjátok, ő most tanulja mi a különbség a szemét és a hulladék között smiley. Nagyon sok felnőtt és gyerek csodálta meg a szép, ötletes alkotásokat, melyeket ti, udvarhelyszéki iskolások készítettetek nem csak a nyeremény reményében, hanem azért, hogy a beteg gyerekeken segítsetek. Nagyon szépen köszönjük nektek és tanítóitoknak, tanáraitoknak mi, az RDE Harghita Kft. munkaközössége, valamint a Székelykeresztúri Elhelyező Központ gyerekei és nevelőik. Hála nektek és a vásárra látogatóknak, tegnap 1135 Ron adományt adhattunk át a halmozottan sérült gyerekeknek, szebbé téve karácsonyukat. Köszönjük a székelykeresztúri önkormányzatnak, hogy helyet biztosított a szelektív hulladékból készült ajándéktárgyak értékesítéséhez, és az oroszhegyi Vidéki pékségnek, hogy harminc szendviccsel ajándékozta meg azokat a gyerekeket és felnőtteket, akik a hideg ellenére két napon keresztül, reggeltől estig helyt álltak a standnál, mosollyal az arcukon.  

Minden egyes beküldött tárgy külön dicséretet érdemel, hiszen szíveteket, lelketeket adtátok hozzá, azonban a zsűri feladata az volt, hogy az összes közül kiválassza azt a két osztályt, amely a verseny kritériumait legjobban betartotta.

Döntésük értelmében az előkészítő – negyedik osztályos korcsoport nyertese a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola előkészítő osztálya, míg az ötödik – nyolcadik osztályos korcsoport győztese a kőrispataki Jósika Miklós Általános Iskola nyolcadik osztálya. Gratulálunk nekik és tanítójuknak, tanáruknak.

A beküldött munkákról, zsűrizésről, karácsonyi vásárról és az adomány átadásáról készült kisfilmünk a következő linken tekinthető meg: https://www.facebook.com/rdero.ro/videos/272096693456243/

 

Jótékonysági felhívás és verseny az udvarhelyszéki általános iskolásoknak 

Tavaly télen madáretető készítésére hívtunk benneteket, idén úgy gondoltuk, hogy a közelgő karácsonyra hangolódva karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat készíthetnétek, mégpedig a környezetetekben található szelektív hulladékokból (papír, műanyag, fém, kupak, textil, CD, villanykörte), megunt tárgyakból. Feladatotok, hogy minél többféle szelektív hulladékot felhasználva olyan tárgyakat készítsetek, melyeket ti is örömmel elfogadnátok másoktól és büszkén díszítenétek vele otthonotokat.

Osztálytársaitokkal közösen két csoportban versenyezhettek: előkészítő –  negyedik és ötödik – nyolcadik osztályosban. Az alkotásokat öttagú zsűri értékeli és a legötletesebbet ajándékkal jutalmazzuk. A fődíj mindkét csoportban egy-egy kivetítő (projector).

Ezúttal olyan versenyt hirdetünk, amellyel amellett, hogy projektort nyerhettek az osztálynak, segíthettek szebbé tenni más gyerekek karácsonyát.

Az általatok készített tárgyakat a Székelykeresztúri Elhelyező Központnak adjuk, ők pedig a december 15-én és 16-án tartott karácsonyi vásáron (Székelykeresztúr, Arany János utcai piac) eladják azokat, és a bevételből élelmiszert vásárolnak a központ fogyatékkal élő gyerekeinek.

Így az alkotás öröme mellett a jótékonykodás nemes érzését is átélhetitek.

A verseny kritériumai:

Minél több fajta szelektív hulladékkal dolgozzatok (papír, műanyag, fém, kupak, textil, CD, villanykörte), de ne használjatok veszélyes hulladékot (neoncső, elem, festékes-, vegyszeres doboz, stb.)

Az elkészített tárgyak szépek, tiszták, lehetőleg tartósak legyenek, hiszen díszíteni fogják mások otthonát.

Minden osztály legtöbb tíz alkotással vehet részt a versenyben, melyeket egy felcímkézett cipős dobozba tesz (iskola neve, helység, osztály), az iskola pedig a cipős dobozokat egy nagy, közös dobozban (az iskola nevével ellátva) eljuttatja cégünk székhelyére (Székelyudvarhely, Bethlen Gábor utca 73 szám, a Kaufland mellett, hétfőtől csütörtökig 8-16, illetve pénteken 8-14 óra között). A székelykeresztúri és annak körzetében levő iskolák dobozaikat bevihetik ottani irodánkba is (Székelykeresztúr, Hargita utca 13, hétfőtől csütörtökig 8-16, illetve pénteken 8-14 óra között). A dobozolásra azért van szükség, hogy a tárgyak ne sérüljenek, az általatok támogatott egyesület értékesíteni tudja őket.

Benevezhetnek az udvarhelyszéki iskolák osztályai előkészítőtől nyolcadikig.

Beküldési határidő: 2018. december 13. (csütörtök), 16 óra

 

 

ÉRTESÍTÉS

 

Tisztelt Ügyfelünk! Ha telefonos ügyfélszolgálatunkat szeretné igénybe venni, kérjük hívja a 0730711357-es telefonszámot, mivel meghibásodás miatt a 0266217407-es hívószám, illetve a 0266217408-as faxszám időlegesen nem működik. Megértésüket köszönjük. 

 

 

HIRDETÉS

 

 

SZÉKELYUDVARHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS az RDE HARGHITA K.F.T. – képviseletében, mint befektető, értesíti az érintett nyilvánosságot, hogy Székelyudvarhely, Cekend, 0 szám alatt „Csurgaléklé tárolására szolgáló medence és a 3-as cellához vezető út megépítése” című tervét benyújtotta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez a környezetvédelmi beleegyezés elnyerése céljából.

A javasolt terv környezeti hatásával kapcsolatos információk beszerezhetőek a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szélhelyén, Csíkszereda, Márton Áron utca 43 szám alatt, hétfőn-csütörtökön 8.00 – 16.30 óra között, pénteken 8.00 – 14.00 óra között, valamint az RDE HARGHITA K.F.T. székhelyén: Székelyudvarhely, Cekend, 0 szám alatt, munkanapokon 8.00 – 15.00 óra között.

Az érintettek észrevételeiket a környezetvédelmi szabályozás teljes időtartama alatt nyújthatják be a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez.

Tel: 0266-371313

Fax: 0266-310041

 

 

 

 Összegyűjtöttük az elektronikai hulladékot

 

 

 

 

 

Környezetvédelmi napot szervezett a RoRec egyesület június 23.-án a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatallal és az RDE Harghita hulladékgazdálkodási vállalattal karöltve, melynek célja a régi vagy meghibásodott elektromos eszközök gyűjtése volt. A nagyobb készülékek elszállításához az RDE Harghita két autója is segítséget nyújtott, míg kisebb tárgyaikat az emberek késő estig maguk hordták be.

Az esemény sikeresen zárult, ugyanis közel 25 tonnányi e-hulladék gyűlt össze, mely a helyiek érdeme, akik tombolasorsoláson vettek részt és 10 lej értékű utalványokkal távozhattak. A gyűjtés továbbra is folytatódik. Nem használatos háztartási gépeik leadását a RoRec-nél igényelhetik a 0800-444800-as vagy a 0741-233257 telefonszámon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Értesítjük a székelyudvarhelyi lakókat, hogy a tavaszi lombtalanítás 2018. március 23. valamint március 24.-én lesz megszervezve.

Arra kérjük a székelyudvarhelyi lakókat, hogy az említett napokon, déli 12 óráig a tömbházak körül, valamint a kertekből összegyűjtött zöld hulladékot (apró hulladákot: falevél, nyesedék zsákokba, ágak minél szorosabban összerakva, összekötve) szíveskedjenek kitenni a kapu elé, illetve a tömbházakhoz tartozó hulladékgyűjtő mellé. Elektromos és elektronikai hulladékot, veszélyesnek számító hulladékot, építkezési törmeléket, állati eredetű hulladékot nem szállítunk el.

Az összegyűjtött zöld hulladékok elszállításának költségét a Városháza és az RDE Harghita Kft biztosítja.

 

 

 


 

Az RDE Hargita Kft vezetősége ezennel értesíti Önöket, hogy az ünnepekre való tekintettel Székelyudvarhely területén a hulladékszállítás a következőképpen módosul:

 

  • a 2017. december 25.-i (hétfői) hulladékszállítást 2017. december 26.-án, kedden végezzük el
  • a 2018. január 1.-i (hétfői) hulladékszállítást 2018. január 2.-án, kedden végezzük el

 

A következő utcákat érinti a fent említett változás:

 

Bethlenfalvi út

Keskeny utca

Lomb utca

Tamási Áron utca

Fecske utca 

Unio udvar  

Akácfa utca

Sport utca

Ösvény utca

Sziget utca

Bükkfa utca

Hunyadi János utca

Gyümölcsfa utca

Cseresznye utca

Mikes Kelemen utca

Bíró Lajos utca

Kőbánya utca

Mihail Sadoveanu utca

Reményik Sándor utca

Homoród utca 

Termés utca

Sas utca

Strand utca

 

Vásártér

 

Kőrösi Csoma Sándor utca

 

 

Köszönjük közreműködésüket és megértésüket.

 

A “Szeretnétek segíteni a madaraknak?” címmel meghírdetett pályázatunk eredményhírdetése:

 

Gratulálunk a legjobb munkák alkotóinak!

Nem volt könnyű választani, hiszen rengeteg rendkívüli munkát küldtetek és mindegyik egyedi volt.

Ezúton szeretnénk megköszönni a munkáitokat, a továbbiakban olvashatjátok a díjazottakat!

 

Egyéni 4-9 éves:

Bicikli: Tófalvi Janka – Székelyudvarhely, 7 éves
Különdíj, társasjáték: Cseke Szilárd – Székelyudvarhely, 8 éves
Dicsérő diploma: Deák Orsolya és Tamás – Székelyudvarhely, 4 évesek

 

Csoportos 4-9 éves:

Projektor: Kipi Kopi Napközi – Székelyudvarhely, nagycsoport
Különdíj, társasjáték: Kis Kópék Csapata – Etéd, előkészítő osztály
Dicsérő diploma: Orbán Balázs Gimnázium – Székelykeresztúr, előkészítő osztály


Egyéni 10-14 éves:

Bicikli: Vári Kristóf – Székelykeresztúr, 10 éves
Különdíj, társasjáték: Máthé Zsolt – Etéd, 10 éves
Dicsérő diploma: Nagy Tamás – Etéd, 10 éves

 

Csoportos 10-14 éves:

Projektor: Szent István Általános Iskola – Székelyszentkirály, IV. osztály
Különdíj, társasjáték: Petőfi Sándor Általános Iskola – Székelykeresztúr, IV. osztály
Dicsérő diploma: Berde Mózes Unitárius Gimnázium


DÍJKIOSZTÁS: 2018. január 17.